De Explosieven Opruimingsdienst heeft zondagochtend een Engelse vliegtuigbom in de buurt van Venlo onschadelijk gemaakt. Omwonenden moesten als veiligheidsmaatregel twee uur lang binnen blijven. Ook lag het vaar- en luchtverkeer stil. Om 10.40 uur werd het gebied weer vrijgegeven.

De 500-ponder uit de Tweede Wereldoorlog lag in de Maas in de buurt van het Maasveld in Tegelen. De EOD moest de bom daarom onder water demonteren en “dat gebeurt niet vaak”, zegt een woordvoerder tegen L1. “Gelukkig is het water in de Maas vrij helder en konden we alles goed zien.”

Ingewikkelde klus

De ruimploeg is gisteren al begonnen met de voorbereidingen. “De bom is toen gestabiliseerd en de ontsteking is uitgegraven. Vandaag is een mechanische klemplaat gemonteerd zodat de ontsteking op afstand uit de bom gehaald kon worden.”

Voor de experts een ingewikkelde klus, omdat alles met een duikpak aan moest gebeuren. “Je hebt weerstand van het water zelf en je bent lichter, dus daar moet je rekening mee houden.”

Na demontage was er geen ontploffingsgevaar meer en kon de bom verplaatst naar een andere locatie, waar die is begraven en tot ontploffing is gebracht.

De vliegtuigbom werd eind mei gevonden bij werkzaamheden van Rijkswaterstaat aan de Maas bij Venlo. Ter voorbereiding werd door Explosive Clearance Group BV (ECG) gericht gezocht naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Venlo werd aan het eind van de oorlog zwaar gebombardeerd.

Bron: www.nos.nl (dd. 25 september 2017)
Foto’s: Maurice van de Graef